14 Kasım 2010 Pazar

Canım Kardeşim Film Müziği ve İçeriği

Türkiye’de yaşayıp da bu filmi seyretmeyen var mıdır hala bilemiyorum. Eğer varsa emin olun gerçekten çok şey kaçırmış demektir. Çünkü 1973 yapımı bu filmde, oyunculuklardan tutun da barındırdığı drama kadar Türk sineması için örnek teşkil edebilecek nitelikte bir film olduğunu düşünüyorum.

Mevcut kadrodan da anlaşılacağı üzere oyuncuların rollerini layıkıyla yerine getirdiğini söyleyebiliriz. Özellikle de Kahraman rolündeki minik yeteneğin bu filmde göstermiş olduğu büyük başarı gerçekten izlenmeye değer. O yaştaki bir çocuğun, kendi masumiyetinden ve saflığından sıyrılmadan kendisine verilen rolü gerçekleştirmeye çalışması büyük başarı.

Filmin ilk anlarında biraz eğlenceli biraz traji komik olaylarla, dram unsuru komedinin içinde eritilerek seyirciye sunulmaya çalışılmış. Can alıcı olaylara geçilmeden önce güzel bir girizgâh yapıldığı söylenebilir.
Yoksul bir gecekondu mahallesinde yaşayan iki samimi arkadaşın karşılaştıkları güçlüklere karşı birlikte verdikleri mücadele konu edilmiş. Tabi olayın merkezinde ağırlıklı olarak o yoksulluğun içinde amansız bir hastalığa yakalanan küçük çocuk ve abisinin ilişkisi bulunuyor.
Bu filmin bu kadar etkileyici yönünün olmasındaki en büyük etkenlerden birisi günümüzde de bu kadar olmasa bile bazı kesimler için hala aynı olayların yaşanıyor olmasıdır. Karakterlerimiz, birçoklarının belki de hiçbir zaman aklına gelmeyen, ihtiyaç duymadığı şeyler için öyle mücadele veriyorlar ki yaşadıkları dramı içinizde hissediyorsunuz. Ve bu sahnelerde kullanılan müzikler de filmin etkileyici yönünü arttıran unsurlar arasında.
İnsanlar hayatları boyunca elbette ki yaşadıklarına göre birçok ya da az da olsa bazı duygulardan mahrum kalabilirler. Mesela aşk… Herkesin başına gelemeyecek kadar özel ve nadir rastlanılan bir duygudur. Ama dram… Kesinlikle insan hayatının her zerresine az da olsa işlemiş olabilecek bir duygudur. Ve bu kadar sık rastlanmasına rağmen bu filmdeki işlenişiyle de etkililiği tartışılmazdır.
Bazı duyguları ifade etmeye çalışırken insan anlatacak kelimeleri bulmakta güçlük çeker ya işte bu filmi anlatmaya yetecek kelimeler yüreklerin hangi köşelerinde gizlidir bilinmez.

filmin son sahnesinde Tarık Akan'ın kardeşinin ölümüyle bağırmasıyla içeride televizyon izleyen Halit Akçatepe'nin tepkisi unutulmazdır.Ölüm acısı ancak bu kadar iyi ifade edilebilir.

Kesinlikle Türk sinema tarihinin en önemli filmlerindendir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder