27 Kasım 2010 Cumartesi

''aptal puma sendromu ''

Pumayı bilirsiniz. Hani vahşi kedilerin uzak atalarından. Yaklaşık iki metre uzunluğundaki benekli yırtıcı.

Birçok özelliği ile ünlüdür bu ormanların harika kedisi. Ama en çok ta hızlı ve kıvrak koşusu ile tanınır. Avının peşinedüştüğü andan itibaren giderek hızlanan ve vücudunun tüm eklem ve kaslarını ortaya koyan hareketlerini seyretmek bir zevktir. Bu ölüm koşusu bazen pumanın , bazen ise hayatı için koşan kurbanın zaferi ile sonuçlanır. 


Puma avının peşinden sürdürdüğü "ölüm koşusunu" her zaman fark ayarlayabilir Yani bir ceylan ele geçirmek için koştuğu süre ile, bir tavşanın peşinden geçirdiği süre asla aynı değildir. koşarken harcadığı enerji miktarı, avdan elde edeceği potansiyel enerji miktarını aştığı anda puma koşmaktan vazgeçer. 


okuduğum romanda rastladım bu aptal puma sendromuna..şimdi bakıyorumda bazı şelerin peşinden anlamsızca sürüklenebiliyor insanoğlu.hayvansa hayvan olabilir bakıp ders çıkarabiliriz ama değilmi :)
çok sürüklüyoruz kendimizi anlamsızca ..fazla değer veriyoruz insanlara fazla irdeliyoruz fazla ilgileniyoruz..oysa herşey ortada aptal puma sendromuna bak sen.. :) demekki napıyoruz  tavşan kaç puma tut yok bundan sonra de haydi iyi geceler ... ;)

2 yorum: